DE IDEALE VOORBEREIDING VOOR EEN ZORGELOZE BOOTTOCHT

Zorgeloze vaartochten beginnen uiteraard met een zorgvuldig onderhouden en goed uitgeruste boot. Maar ook je eigen uitrusting en voorbereiding kan je trip een pak aangenamer maken. Besteed dus aandacht aan je kleding, voeding en veiligheid, en je kan met een gerust hart het water op. Wij geven je 7 tips voor een zorgeloze vaart!

honda-marine-clothing-1200.jpg

Tip 1: Comfortabele en ademende kleding voor een optimaal comfort

Het belangrijkste om op te letten in je kledingkeuze voor een boottocht is je comfort. Kies daarom voor ademende kleding die goed zit. Op het water word je blootgesteld aan verschillende natuurelementen, dus zorg dat je kleding je goed beschermt tegen water, wind en zon. Het is altijd verstandig om een lichte jas mee te nemen aan boord, want ook op zonnige dagen kan het op open water behoorlijk koud zijn. Om je comfort optimaal te regelen is het daarom slim om te werken met verschillende lagen kleding, zeker in de winter. Tip: neem ook een handdoek mee aan boord om je af te drogen als je nat wordt.


Tip 2: Schoenen met een antislipzool om niet uit te glijden

Ook de keuze van je schoenen is belangrijk. Door het opspattende water kan het dek van de boot erg glad zijn. Om te voorkomen dat je uitglijdt, kies je dus best voor schoenen met een antislipzool. Goede schoenen beschermen je voeten bovendien tegen de zon en tegen scherpe voorwerpen aan boord.

honda-marine-sunglasses-1200.jpg

Tip 3: Denk aan goede zonnebescherming

Door de weerkaatsing van de zon op het water word je op een boot extra blootgesteld aan zonnestraling. Neem dus voldoende zonnebeschermingsmiddelen mee aan boord. Een hoed met een brede rand kan voor de nodige schaduw zorgen. Denk ook aan zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en let erop dat je je om de twee uur opnieuw insmeert om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-stralen. Ook een goede zonnebril is onmisbaar aan boord, want de weerkaatsing op het water versterkt de schittering van de zon. Overweeg daarom een gepolariseerde zonnebril, die je ogen nog beter beschermt.

Tip 4: Voorkom dehydratatie: drink voldoende water

Als je gaat varen, is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Je lichaam verliest immers veel vocht door de combinatie van de fysieke inspanning, de blootstelling aan de zon en de uitdrogende werking van de wind. Door genoeg water te drinken kan je dehydratatie voorkomen. Let op met het gebruik van alcohol aan boord. De zon, de wind en de deining van de zee versterken het effect van de alcohol namelijk sterk. Uit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik de kans op een ongeluk tijdens het zeilen bijna verdubbelt.

Tip 5: Ga niet met een lege maag aan boord

Vertrek niet met een lege maag op je vaart, want dan krijg je sneller last van zeeziekte. Het is dus aan te raden om voor je vertrek een lichte maaltijd te eten. Denk er ook aan om nog extra maaltijden of tussendoortjes mee te nemen aan boord. Als je niet veel vaarervaring hebt, is het vaak lastig om lange tijd in het ruim te verblijven, laat staan om er een volledige maaltijd te bereiden.


marine-outboard-bf200-location-bp1311-1200-v2.jpg

Tip 6: Safety first met correct aangespannen reddingsvesten

Een reddingsvest is onmisbaar tijdens boottochten. Gewoonlijk voorziet de schipper in de nodige reddingsvesten, maar je kan uiteraard ook je eigen reddingsvest meenemen. Het is belangrijk dat iedereen aan boord voor het vertrek zijn reddingsvest aantrekt en correct aanspant. Als er kinderen meevaren, moet je bij hen zeker controleren of de vest goed aangespannen en correct dichtgemaakt is. Tip: je kan reddingsvesten voor de afvaart markeren met schilderstape en watervaste stiften, zodat iedereen makkelijk zijn persoonlijke reddingsvest terugvindt.

Tip 7: Blijf veilig met je veiligheidslijn

Als je bij windsnelheden van 6 beaufort of meer vaart, moet je gebruik maken van je veiligheidslijn, die zorgt dat je niet overboord kan vallen. Als je je daar veiliger bij voelt, kan je hem uiteraard ook tijdens de hele tocht gebruiken. Let er wel op dat je je veiligheidslijn vastmaakt aan stabiele bevestigingspunten en nooit aan de reling van de boot. Wist je overigens dat de meeste overlijdens tijdens zeiltochten gebeuren bij mannen die ’s nachts over de reling plassen en dan overboord slaan? Je reddingsvest is dus geen overbodige luxe!

love-your-honda-button-800.jpg

Is je boot ook klaar voor een behouden vaart?

Dankzij deze 7 tips kan je goed voorbereid het water op. Maar een goede vaart begint uiteraard bij een goed onderhouden boot. Kies voor jouw Hondamotor daarom altijd originele Honda-onderdelen als je zeker wil zijn van een goede kwaliteit en langdurige prestaties. Neem contact op met een verdeler in jouw buurt om je volgende onderhoudsbeurt van je buitenboordmotor in te plannen. Wij wensen je een prettige vaart!

originele Honda-onderdelen


© 2024 Honda Motor Europe Logistics N.V..
Alle rechten voorbehouden
Website door IOTTA